A’DAN Z’YE BİYOKİMYA TAHLİLİ SONUÇLARI KISALTMALARI

BİYOKİMYA TAHLİLİ SONUÇLARI KISALTMALARI
Not : Bu sayfadaki bilgiler genel kültür amaçlıdır. Tedavide kullanılmamalıdır. Bilgilerde ve değerlerde yazım hatası sonucu oluşabilecek bir yanlıştan sitemiz sorumlu değildir. En doğru bilgi için profesyonel hekimlere danışınız.


AKŞ:Açlık halindeki kan şekeri değeri. Karbonhidrat seviyesi ile ilgilidir.
AlbuminKaraciğer tarafından üretilen bir proteindir. Sağlıklı, yetişkin bir insanda günlük 12-14gr albumin üretilir. Siroz ve bazı beslenme bozuklukları ile kanser hastalıklarında albumin değeri düşer.
ALP: Alkalen FosfatazKaraciğer, kemik dokusu ve safra kesesi hastalıklarının değerlendirilmesinde dikkate alınır.
Normal Değerler : 30-1 20 U/LSiroz, çocukların büyüme dönemleri ve gebelikte ALP seviyesi artar.Karaciğer, pankreas ve safra yolları tıkanmasında, bazı kemik hastalıklarında değeri artabilir.
ALT: Alanin AminotransferazKalp krizi, siroz, kas zedelenmeleri, böbrek yetmezliği durumlarında ALT değeri artar.
AMYL: AmilazNormal Değerler : 60-180 U/L. Pankreasla ile ilgili testlerden biridir. Alkol kullanımında artar. Pankreas yetmezliğinde seviyesi azalır. Pankreasta üretilir.
Anti-HAV IgM:Akut HAV enfeksiyonunun teşhisinde kullanılır.
AST: Aspartat AminotransferazBütün vücut dokularında bulunur. Karaciğer, kalp ve iskelet kasında bol bulunur. Karaciğer zedelenmesi, iskelet kası travması, kalp yetmezliği durumunda artar. Böbrek yetmezliği, B vitamini eksikliğinde azalabilir.
BİL-D: BilirubinKaraciğer ve safra kesesi ile ilgili olup kandaki küre isimli hücrelerin sayısı ile ilgilidir.
CA: KalsiyumMetabolik bozukluklar ve endokrin sistemi ile ilgilidir. Magnezyum eksikliği, böbrek yetmezliği durumlarında kalsiyum miktarı azalır. Kemik metastazları, akromegali durumlarında ise artar.
CK-MB: Kreatin Kinaz (CK)Kalp kası ve iskeletteki rahatsızlıklar ile ilgilidir. Ağır egzersiz, son gebelik dönemleri ve doğumda miktarı artar.
DBK: XDemir bağlama kapasitesini ifade eder.
FE: DemirDemir eksikliği, anemi, demir zehirlenmelerinde demir değeri dikkate alınır.
GGT (GAMAGLUTAMİLTRANSFERAZ)Karaciğer hastalıkları ve alkole bağlı rahatsızlıklarda değerlendirilen bir enzimdir. Safra kesesi taşı ve pankreas hastalıklarında kan değeri yükselir.
GGT:Pankreas, karaciğer, safra kesesi, prostat ile ilgili bir enzim çeşididir. Alkol, kolon iltihabı, karaciğer dokusunun kansız kalması sonucu artan bir enzimdir.
GLU: GlikozNormal Değerler : 75-115 mg/dL. Karbonhidratlarla ilgilidir. Açken kan şekeri ölçümünde değerlendirilir.
HB: HemoglobinKan hücreleriyle ilgilidir. Anemi, kan kaybı durumlarında yapılır. Aşırı kusma, egzersiz, yüksek rakım hemoglobin değerini artırır. Anemi durumunda azalır.
HDL, LDLKoroner kalp hastalığı riski için değerlendirme yapılırken kullanılır. Parmak ya da koldan alınan testte total kollestrol ve iyi kollestrol (HDL) değeri belirlenir. Kötü kollestrol (LDL) için hastanın aç olması gerekir. Kötü kollestrol seviyesi kalp hastalığı tedavisi için önemlidir.
KlorürVücut dengesi için önemlidir. Ağır kusma durumlarında seviyesi azalır.
KreatininBöbrek fonksiyonları ile ilgilidir. Şok anında ve böbrek hastalıklarında kreatinin düzeyi artar. Enfeksiyon ve sıvı kayıplarında değeri yükselir.
Kreatinin KlerensiBöbrek hastalıkları ile ilgilidir. Şok ve böbrek hastalıkları düzeyini azaltır.
LDH: Laktat DehidrogenazKalp, karaciğer rahatsızlıklarının teşhisinde kullanılır. Lenfoma ve orak hücre anemisi hastalıklarında miktarında artış meydana gelir.
LipazPankreas ile ilgili bir enzimdir.
MagnezyumGebelikte hipertansiyon takibinde kullanılır. Gebelikte seviyesi azalır.
OGTT ve OGL:Şeker yüklemeleri
PHOS: FosforNormal Değerler : 0-5.5 U/L. Fosfor düzeyi böbrek yetmezliği ve akromegali ile artar. D vitamini eksikliği ve kusma durumlarında azalır. Fosforun büyük bir kısmı kemikte depolanır.
Yemeklerden sonra değeri değişir. 12 saat aç kalıp sonra ölçtürülmelidir.
PotasyumBöbrek fonksiyonlarının çalışmasıyla ilgili değerlendirilir. Lösemi, ağır egzersiz, akut böbrek yetmezliği potasyum düzeyini artırır. Kronik açlık ve kusma is düşürür.
SGOTKaraciğer ve kalp hastalıklarında artış görülebilir.
SGOT-AST-SGPT-ALT-GGT:Karaciğer ile ilgili testlerde bu kısaltmalar kullanılır. Karaciğer ağrısında ve alkol bağımlılığında bu testler değerlendirilir.
SGPTKaraciğer, kalp hastalıkları yanı sıra bazı ilaçların kullanımı sonrası bu değer artış gösterebilir.
SodyumElektrolit ve su dengesi ile ilgilidir.
TG:Trigliserid
TK: Total KolesterolToplam kollestrol
TKŞ:Tokluk halindeki kan şekeri değeri.
TP: Total ProteinKaraciğer, böbrek hastalıkları takibinde ve yanık oluştuğu durumlarda toplam protein miktarı değerlendirilir.
TransferrinKan içinde demirin aktarımını sağlayan proteindir. Demir eksikliği, gebelik ve östrojen kullanımında değeri artar.
Trombosit sayısıTrombosit kanın pıhtılaşmasını sağlar. Eksikliğinde kan pıhtılaşması zorlaşır ve fazla kan kaybı olabilir. Gerekli durumlarda kanın pıhtılaşma zamanı ile ilgili ek testler yapılabilir.
UA: Ürik AsitNormal Değerler : Erkek : 2.5-8.0 mg/dL , Kadın : 1.5-6.0 mg/dL gut hastalığıyla ilgilidir. Böbrek yetmezliği, aşırı egzersiz, gut ve lösemide ürik asit miktarı artar.
UREA: ÜreBöbrek ile ilgili bir testtir. Protein ile ilgilidir. Protein ağırlıklı bir diette üre miktarı artarken, ağır karaciğer hastalıkları, gebeliğin son dönemi ve düşük proteinli diette üre miktarır azalır.
VLDL-K: VLDL KolesterolVLDL-K: VLDL Kolesterol
Lipit metabolizması ile ilgili değerlendirilir.

 

12 thoughts on “A’DAN Z’YE BİYOKİMYA TAHLİLİ SONUÇLARI KISALTMALARI”

  1. Mehmet akif ersoy hastanesinde çekilen eko sonucunu ve yapılan tahlilleri

  2. Mehmet akif ersoy hastanesinde çekilen eko sonucunu ve yapılan tahlillerin sonucunu goremiyorum

  3. Bünyamin Bey Öncelikle Geçmiş Olsun,

    Mehmet Akif Ersoy Hastanesi Tahlil Sonuç Ekranına Aşağıdaki Linkten erişebilirsiniz.

    http://212.174.9.226:65/alissonuc/

    Linkte sizden istenen bilgileri girerek tahlil sonuçları bölümüne ulaşabilirsiniz.

    Saygılarımızla

  4. Ergin SÜNNETCİ

    ABANT İzzet Baysal Üniversitesi kan kültürü sonuçlarına ulaşamıyorum. Lütfen yardımcı olun.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top